Seuraavassa hallitusohjelmassa on syytä ottaa kantaa apteekkien sääntelyyn, jonka seurauksena maksamme lääkkeistä liikaa. Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna halvimmasta päästä olevat tukkuhinnat ja kalleimmasta päästä olevat kuluttajahinnat. Apteekkarit tekevät kovaa tiliä, ja veronmaksajat kuittaavat laskun Kela-korvausten kautta.
Kiista apteekkien monopolista kuvaa hyvin puolueiden välisiä eroja. Apteekkarit ovat tyypillisesti kokoomuslaisia, ja valintatilanteessa kokoomus tapaa olla yrittäjän puolella ”pro business”, vaikka yhteiskunnan etua ajaisi paremmin markkinalähtöinen ”pro market” -lähestyminen. Keskusta on huolestunut apteekkiverkoston kattavuudesta, demarit lääkkeiden saatavuudesta ja vihreitä tuntuu puhuttelevan Apteekkariliiton argumentti pienyrittäjien puolustamisesta. Monopolin purkaminen kun johtaisi varmasti siihen, että K- ja S-ryhmät laajentaisivat apteekkiliiketoimintaan.
Ruotsissa sääntelyn purkamisen seurauksena apteekkien aukioloajat ovat pidentyneet, ilman reseptiä myytäviä itsehoitolääkkeitä saa kioskeista ja marketeista, itsehoitolääkkeiden hinnat ovat laskeneet noin 10 prosenttia ja lääkkeiden saatavuus on taattu lailla 24 tunnin kuluessa, jos apteekin hyllyltä ei lääkettä löydy. Kilpailun avaamisessa on ollut myös omat kompastuskivensä, mutta meillä Suomessa on erinomainen tilaisuus oppia Ruotsin kokemuksista ja suunnitella uusi järjestelmä huolella.
Seuraavan hallituksen kannattaa vakavasti tutkia Ruotsin tie ja avata apteekkiala kilpailulle. Siinä voitamme me, asiakkaat ja veronmaksajat. Tässä ajassa, jossa hoivaa ja hoitoa tarvitsevien ikääntyvien määrä kasvaa ja julkinen talous on lujilla, meillä on mielestäni erityinen velvollisuus tehdä uudistuksia, joiden hyödyt palvelevat sekä kuluttajia että helpottavat julkisen talouden paineita.
Comments