Minulta on kysytty suhteestani kulttuuriin. Tajusin, etten ole EU-vaalien pyörteessä kirjoittanut aiheesta, vaikka suhtaudun siihen intohimoisesti.
Harrastan kulttuuria monipuolisesti, mutta erityisen läheisiä minulle ovat esittävät taiteet ja kuvataiteet. Käyn katsomassa ja kuuntelemassa tanssia, teatteria ja musiikkia ja kierrän taidenäyttelyissä. Kuvataidetta olen kerännyt parikymppisestä lähtien ja kertonut harrastuksestani myös mediassa.
Olen toiminut kulttuurin puolesta pitkään esimerkiksi Juhlaviikkojen hallituksessa, HAMin johtokunnassa, Kansallisoopperan hallituksessa ja nyt jo viidettä vuotta Tanssin talon hallituksen puheenjohtajana.
Viime kevään eduskuntavaaleissa kampanjoin äänekkäästi kulttuurin puolesta, mutta
eurovaaleissa pääteemani liittyvät vihreään siirtymän vauhdittamiseen, oikeusvaltion ja demokratian puolustamiseen sekä turvallisuuteen. Olen halunnut keskittyä teemoihin, jotka ovat EU:lle elintärkeitä ja joihin haluan vaikuttaa.
Kulttuuri on tietysti myös EU:lle tärkeä arvo. Taide ja kulttuuriperintö yhdistävät kaikkia eurooppalaisia ja vahvistavat demokratiaa Euroopassa. Luovat alat voivat synnyttää kestävää talouskasvua, ja samalla kulttuuri auttaa meitä myös parantamaan kriisinsietokykyämme.
Yksi EU:n keskeisistä lähivuosien kulttuuritavoitteista tulisi olla investointien lisääminen aineettomaan pääomaan. Samalla EU:n tulisi huolehtia tekijänoikeuksista nykyistä paremmin, sillä tekoäly ja globaalit digijätit uhkaavat eri alojen tekijöiden oikeuksia työhönsä ellemme onnistu yhtenäistämään pelisääntöjä. On kestämätöntä, että jopa EU:n sisällä on erilaisia käytänteitä, vaikka tekijänoikeuksien valvonnan tulisi olla esimerkki asiasta, jossa yhteistyö ylittää kansallisvaltioiden rajat.
Me suomalaiset elämme pienessä maassa, pienellä kieli- ja kulttuurialueella. Omasta kulttuuristamme ja sen tulevaisuudesta huolehtiminen on omalla vastuullamme.
Samalla meidän tulee kuitenkin tehdä työtä sen varmistamiseksi, että kulttuurin ja luovien alojen edellytykset varmistetaan yhteisesti koko EU:n alueella, ja etteivät amerikkalaiset ja kiinalaiset teknologiajätit pääse yksin määrittelemään kulttuurin ja luovien alojen pelisääntöjä. Se on myös suomalaisen kulttuurin etu.
Comments